Taksinumerot.fi - Taksien
puhelinnumerot

Taksimatkan hinta

Taksimatkan hintalaskuriin pääset klikkaamalla tästä.
Valtioneuvosto vahvistaa vuosittain asetuksella taksien enimmäishinnat, joita kaikki taksit noudattavat. Taksimatkan hinnan muodostavat lähtömaksu (perusmaksu), ajomatkamaksu, odotusmaksu sekä mahdollinen avustamislisä, lentokenttälisä ja tavarankuljetuslisä. Viimeisin asetus taksimatkojen enimmäishinnoista on astunut voimaan 1. heinäkuuta 2014.

Lähtömaksu on arkisin klo 06-20 välillä sekä lauantaisin klo 06-16 välillä 5,90 euroa. Muina aikoina lähtötaksa on 9,00 euroa.

Ajomatkamaksu määräytyy ajomatkan pituuden ja matkustajien lukumäärän mukaisen kilometritaksan perusteella alla olevan taulukon mukaisesti. Kaksi alle 12-vuotiasta lasta lasketaan yhdeksi henkilöksi. Huomaa että auton koko ei vaikuta hintaan - taksimatka maksaa yhtä paljon tilataksilla kuin normaalilla henkilöautotaksilla.

Henkilöä Kilometritaksa
1-2 1,55 euroa / km
3-4 1,87 euroa / km
5-6 2,02 euroa / km
6- 2,18 euroa / km

Hintaesimerkki: 10 kilometrin matka arkisin päiväaikaan, kyydissä 7 matkustajaa. Perusmaksu 5,90 euroa + 10 kilometriä * 2,18 euroa / kilometri = 27,70 euroa.

Odotusmaksu 44,60 euroa per tunti peritään ajomatkamaksun sijasta, jos liikenneruuhkan tai muun syyn takia ajo on niin hidasta, että odotusmaksu on suurempi kuin ajomatkamaksu. Odotusmaksua peritään myös siltä ajalta kun taksi odottaa myöhästynyttä asiakasta tilausosoitteessa tai jos asiakas poistuu taksista matkan aikana. Yhden minuutin odotus tai hidasajo esimerkiksi liikennevaloissa maksaa 0,72 euroa minuutilta. Tämän takia voi olla edullisempaa ajaa taksilla hieman pidempää reittiä pitkin, jos säästetään liikennevaloissa tai ruuhkassa odotusaikaa.

Ennakkotilausmaksu 7,10 euroa peritään silloin kun taksi on tilattu vähintään 30 minuuttia ennen haluttua lähtöaikaa. Ennakkotilausmaksua ei kuitenkaan peritä KELAn ja kuntien maksamista taksimatkoista.

Lisäksi taksit saavat periä lisämaksua esim. eläimistä sekä suurista tavaroista, jotka eivät ole normaalia matkatavaraa. Lisämaksua ei peritä lastenvaunuista, opaskoirista eikä rollaattoreista, mutta esimerkiksi suksista ja polkupyörästä sen saa periä. Tavarankuljetuslisä on 2,80 euroa. Mainitsethan aina taksia tilatessasi sikäli sinulla on mukana lemmikkieläin tai erikoismatkatavara.

Toinen perittävä lisämaksu on Helsinki-Vantaan lentoasemalla perittävä lentokenttälisä, joka on tällä hetkellä 2,30 euroa.

Invataksit saavat lisäksi periä pyörätuoliasiakkaan kuljettamisesta 15,70 euroa avustamislisää jokaista kyytiin tulevaa pyörätuoliasiakasta kohden.

Lisäksi erikoistapauksena hintaan voi vaikuttaa vielä taksin toiminta-alue. Paikkakuntien takseilla on omat toiminta-alueensa, jonka sisällä ajettaessa taksamittari pidetään aina päällä. Sen sijaan toiminta-alueen ulkopuolella taksamittari saa olla päällä vain toiseen suuntaan. Esimerkiksi jos asut syrjässä oman kuntasi toiminta-alueen ulkopuolella, niin sinua hakemaan tuleva taksi voi laittaa mittarin päälle toiminta-alueen rajalla ja ajaa taksa päällä hakemaan sinua. Jos matkasi suuntautuu takaisin sinne mistä taksi on tullut, niin tällöin taksi joutuu ajamaan taksamittari pysäytettynä takaisin toiminta-alueen rajalle.

Tavaroiden kuljetus: Henkilökuljetusten arvonlisävero on 1.1.2013 alkaen 10 %. Mikäli taksin kyydissä on vain tavaraa niin tällöin taksin on ajettava kuljetus suuremmalla 24 % arvonlisäverolla, joka lisätään tavarakyydin hintaan.


Löysitkö haluamasi tiedot? Anna meille +1 Googlessa!